събота, 13 февруари 2010 г.

Ако си дал

Меденояйчен ликьор

1 литър мляко се преварява с 4бр. пра ванилия, като се бърка непрекъснато. 8 яйчени жълтъка се разбиват с 600 гр. мед , докато се получи еднородна смес /15-20мин./. По време на разбиването се прибавя на тънка струйка охладеното мляко и разбиването продължава до получаване на много добра хомогенна смес. Накрая се добавя 0,5 л. чист спирт или 1л. силна ракия.

Освежаваща медена напитка

1 чаена чаша вода, 1 супена лъжица мед и една с.л. ябълков оцет. Всичко това се разбърква добре и се пие сутрин след закуска.Може да се използва при хора с наднормено тегло,хипертония,безсъние,депресия.

Медовина с вишни

Продукти: 2кг.мед,1л. вода,4-5кг. вишни
Приготвяне:Медът се сипва в тенджера, залива се с водата и се сварява сироп,като периодично се разбърква и се обира пяната.В голяма дамаджана се слагат измитите вишни без костилките и се заливат с охладения сироп.Съдът се покрива с влажна кърпа и се оставя на топло за 3 дни за да започне ферментацията,след това съдът се пренася в изба да отлежи . След три месеца медовината е готова за употреба. Колкото повече отлежава, толкова вкусът и става по-приятен.

Медовина

Медовината е слабо алкохолно питие,приготвено от мед,вода и различни ароматни подправки.
В 10 литра вода се разтваря 3,6 кг. мед,загрява се до кипене и се вари 1-2 часа,зада се унищожат съдържащите се в меда ензими. Горещият разтвор се прелива в чист закрит съд с плътно прилягащ капак, вместимостта на който е с около 20% по голяма от количеството на приготвения разтвор.
Прибавят се корите на 1-2 лимона,2гр.карамфил,10-12гр. канела и накрая 3-4 супени лъжици пресен мед за подкваса. На съда се поставя ферментационна тапа и разтворът се оставя да ферментира при обикновена температура 15-20градуса. След около 7-8 седмици медовината се избистря и става прозрачна и тогава може да се прелее в стъклени дамаджани,които се пълнят догоре ,затварят се с ферментационни тапи и така отлежава още около 1 месец. След това готовата медовина се прелива в бутилки,които се затварят плътно.

вторник, 2 февруари 2010 г.

Кодекс на шопа

- Най мразим да мислим.
- Оти да се косим, като че ми мине.
-Кога ми се приработи,седам и чекам да ми мине.
-Кога съм гладен,не ми се работи. Кога се наручам ми се приспи.
- Отдека и да си въртим гъзо, он па че си е отзад.
- Я не сакам на мене да е добре. Я сакам на Вуте да е зле.
- Никога не мое да ми платат толко малко, колко я съм изработил.
- Я не помним да е имало ден да ми се е работило и да не ми се е пило.
- Они ми плащат колко да не умрем, ама я работим колко да не заспим.
- Я не помним кръчмаро да има да ми дава нещо.
- Най обичам да съм смок, ем си лежим, ем си одим.
- Вуте оти копаш седнал? - Оти опитах лагнал, ама не мое.
- Как си Нане? - Добре съм. Тебе яд ли те е?
- Какво е законо? - Законо е тесна врата у широко поле. Само улавите минуват у них.
- Какви бееме, какви станааме.