понеделник, 28 декември 2009 г.

ЗА СЛИВИТЕ
Сливите се препоръчват при ревматизъм,подагра,бъбречни болести и атеросклероза.Ако се приемат на гладно,пречистват червата и подобряват отделянето на урината.Компотът от сливи е добро средство за възбуждане на апетита и дезинфекция на червата.Той действа срещу увеличаване на черния дроб.Половинка от една слива,поставена върху възпалени и гнойни венци успокоява абсцеса.За тази цел се употребява и накисната в топла вода суха слива.
СЛАДКО
Продукти: 1кг. твърди сини сливи; 1кг. захар; 1/2л. вода; 1ч.л. лимонтузу;2 прахчета ванилия или китка индрише.
Измити и почистени от костилките, сливите се поставят да киснат за половин час във варова вода. Приготвя се сироп от захарта и водата и в него се поставят добре измитите сливи.С решетеста лъжица се отстранява пяната,вари се до сгъстяване. 5 минути преди да се свали от огъня се добавят лимонтузуто и ванилията. Когато изстине се налива в чисти и сухи буркани.Съхранява се на сухо и хладно място.

КОНФИТЮР
Продукти:5кг. сини сливи; 2,5кг. захар;1 чаена чаша оцет,2ч.ч. вода,1 пакетче канела и настърганата коро на един лимон.
Измити и почистени от костилките, сливите се поставят в широк съд и се покривот със захарта и така престояват няколко часа. След това се добавят и останалите продукти. Вари се до пълно сгъстяване, като се бърка непрекъснато.

МАРМАЛАД
Продукти:5кг.добре узрели сини сливи; 2.5кг. захар; 10 пъпки карамфил; по 2-3 парченца кора от лимон и портокал,1ч.л. канела; 1ч.л. лимонтузу и 1/2 ч.ч. сливова ракия.
Измити и почистени от костилките, сливите се смилат , добавят се 1/2 ч.ч. вода и всички подправки без ракиятя и лимонтузуто. Вари се с постоянно бъркане с дървена лъжица. Преди да се свали от огъня се добавя лимонтузуто, а като поизстине мармаладът се добавя ракията. Разбърква се добре и се насипва в буркани. Отгоре се завързват с целофан потопен в ракия.

Рецептите са от Дита Маркова

1 коментар: