събота, 13 февруари 2010 г.

Медовина

Медовината е слабо алкохолно питие,приготвено от мед,вода и различни ароматни подправки.
В 10 литра вода се разтваря 3,6 кг. мед,загрява се до кипене и се вари 1-2 часа,зада се унищожат съдържащите се в меда ензими. Горещият разтвор се прелива в чист закрит съд с плътно прилягащ капак, вместимостта на който е с около 20% по голяма от количеството на приготвения разтвор.
Прибавят се корите на 1-2 лимона,2гр.карамфил,10-12гр. канела и накрая 3-4 супени лъжици пресен мед за подкваса. На съда се поставя ферментационна тапа и разтворът се оставя да ферментира при обикновена температура 15-20градуса. След около 7-8 седмици медовината се избистря и става прозрачна и тогава може да се прелее в стъклени дамаджани,които се пълнят догоре ,затварят се с ферментационни тапи и така отлежава още около 1 месец. След това готовата медовина се прелива в бутилки,които се затварят плътно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар